Promocijska darila ali poslovna darila? Kakšna je razlika in katera so primerna za vas?

Na spletni strani habeco.si boste našli široko ponudbo poslovnih daril in promocijskih daril. Kakšna pa je razlika med tema pojmoma in katera so prava izbira za vaše podjetje?

Cilji promocijskih daril vs. poslovnih daril

Cilj promocijskih daril je v prvi vrsti širjenje prepoznavnosti blagovne znamke, pospeševanje prodaje, okrepitev pripadnosti obstoječih strank in pridobivanje novih.

S promocijskimi darili razvajamo stranke ob ali po nakupu in jih s tem motiviramo, da postanejo naše stalne stranke.

S promocijskimi darili lahko potencialno stranko, ki se za nakup šele odloča, lažje prepričamo v nakup.

S promocijskim darilom vstopimo v vsakdan naše ciljne javnosti: v njihove domove, pisarne, avtomobile. Z našo znamko so v stiku vsak dan. S tem pa se krepi tudi prepoznavnost znamke in njihova pripadnost. S tem, ko uporabljajo promocijsko darilo z našim logotipom, širijo prepoznavnost znamke tudi med svoje prijatelje, družino, sodelavce.

Cilj poslovnih daril pa je predvsem okrepitev odnosa z najpomembnejšimi deležniki našega podjetja.

Različne javnosti

Pri promocijski darilih je ciljna javnost praviloma veliko večja. Promocijska darila ponavadi podarimo vsem strankam, pa tudi tistim, za katere ocenjujemo, da lahko od nas kupijo v prihodnje.

Poslovna darila podarjamo le najpomembnejšim osebam: najpomembnejšim strankam, partnerjem podjetja, pomembnim potencialnim naročnikom …

promocijska darila

Različne priložnosti za obdarovanje

Promocijska darila podarjamo skozi vso leto, ob različnih priložnostih, kot so: dogodki, akcije, prazniki, novo leto in božič, različne promocije pospeševanja prodaje.

Poslovna darila v največji meri podarjamo ob koncu leta, da zaključimo uspešno sodelovanje preteklega leta in si postavimo cilje za leto, ki prihaja. Čez leto poslovna darila podarjamo na pomembnejših sestankih in dogodkih podjetja (npr. obletnica, razširitev poslovanja …).

Vrednost poslovnih daril vs. promocijskih daril

Promocijska darila so v večini manjše vrednosti, predvsem zato, ker gre za velike količine le teh.

Poslovna darila pa so večinoma višjih vrednosti in izstopajo po svoji kakovosti.

Kako je z znamčenjem?

Da promocijska darila dosežejo svoje cilje je nujno, da nanje postavimo svoj logotip, lahko pa tudi sporočilo. Zato vam zraven široke ponudbe daril ponujamo tudi različne tehnike znamčenja: različne tehnike tiska, vezenje, graviranje …

Pri poslovnih darilih ni nujno, da so oznamčena. V tujini je ponekod celo pravilo, da na poslovna darila logotipa ne postavimo. Ali pa ga postavimo na bolj diskretno, manj vidno mesto.

Skupne lastnosti dobrih poslovnih in promocijskih daril

Dobra in učinkovita poslovna darila ter promocijska darila imajo tudi nekaj skupnih lastnosti. Prva lastnost, ki je pomembna pri obeh kategorijah je kakovost. Obdarovanci bodo lastnosti darila povezovali z vašo blagovno znamko. Darilo naj bo kakovostno, ne glede na vrednost. Če podarite kemični svinčnik, podarite kakovosten kemični svinčnik. Če podarjate brezžični zvočnik, podarite kakovosten brezžični zvočnik. Kliknite za izbor promocijskih daril, ki stanejo manj kot 1 EUR, a so klub temo kakovostna.

Še ena zelo pomembna lastnost je uporabnost. Raziskave (PPAI) kažejo, da je obdarovancem najbolj pomembno, da je prejeto darilo uporabno. Na podlagi te lastnosti se tudi odločajo ali bodo darilo obdržali zase ali pa ga podarili naprej.

Pri izboru daril za vaše podjetje pa imejte v mislih tudi, da so izvirna in imajo rdečo nit z vašim podjetjem ali znamko. Pred naročilom izberite ciljno javnost in jo imejte pri izboru v mislih. Bodo izbranega darila veseli? Bo uporabno zanje?

promocijska darila

Za vas smo pripravili izbor uporabnih in izvirnih poslovnih daril.

Preberite pa tudi, zakaj je novoletna poslovna in promocijska darila priporočljivo naročiti čimprej, v blogu: »Kdaj naročiti božična promocijska darila«

Zanimiva bloga na to temo pa sta še:

8 pogostih napak pri naročanju poslovnih daril

Ali izkoriščate velik potencial poslovnih in promocijskih daril?