Kakšna je dobra promocijska majica?

Kot smo že velikokrat poudarili, je uporabnost ena bistvenih prvin dobrega promocijskega darila. Še posebej to velja za reklamne T majice, ki so v paleti promocijskih daril najbolj priljubljene.

Zagotovo imate tudi vi izkušnjo, da je majica, ki ste jo dobili v dar, po nekaj pranjih popolnoma spremenila obliko in barvo. Takšna promocijska majica ni dosegla svojega želenega cilja in namena, temveč povsem diametralno nasprotnega.

Zato je zelo pomembno, da poznate vsaj osnovne parametre, ki vam bodo pomagali izbrati in naročiti kakovostno promocijsko majico, ki bo širila pozitiven vtis in prepoznavnost vašega podjetja.  

Iz kakšnega materiala naj bo izdelana dobra promocijska majica?

V večini primerov vsi prisegamo na 100% bombaž, kar je samo po sebi razumljivo, kajti gre za naraven material, ki je prijazen telesu in zaradi tega tudi udoben. Pa vendar se pod to oznako skriva marsikaj in to dela tudi bombažne reklamne majice med sabo zelo različne.

Ne spreglejte teže materiala

Poleg same sestave majice, bodite pozorni tudi na težo materiala, ki jo proizvajalci in trgovci izražamo z oznako GSM (grams per square metre) in pomeni koliko gramov ima kvadratni meter tkanine.

Poenostavljeno pa to pomeni, kako debela je majica.

Kakšna je gramatura kakovostne majice?

Naš nasvet je med 150 in 180GSM. Vse kar je manj, je pretanko in vse kar je več, je predebelo.
Pretanka majica je manj udobna in vprašljiva za vzdrževanje. Tudi njen življenjski čas je krajši.
Če pa je majica predebela, nam v vročih dneh le ta doda še dodaten občutek toplote in s tem postane neudobna.

Ker s težo materiala raste tudi cena, priporočamo:

  • 150 in 155GSM majice za masovno promocijo,
  • 160GSM do 180GSM pa običajno uporabljamo za bolj kakovostna promocijska in poslovna darila ali kot delovne majice.
  • Majica iz najmanj 160GSM materiala se v praksi priporoča kot spodnja meja primernosti za vezenje.

Nenazadnje je potrebno še omeniti, da tudi barvanje materiala za majice doda nekaj teže na tkanini, zato so bele majice običajno malce lažje od barvnih.

A tudi zanašati se samo na gramaturo majice, ni priporočljivo, kajti samo ta podatek nam ne zagotavlja, da bo promocijska majica res takšna, kot si želimo. Zagotovo ste v praksi že kdaj ugotovili, da so nekatere majice bolj mehke, nekatere pa bolj grobe. Ta razlika se ustvari v procesu ustvarjanja bombažnih vlaken.

Različne vrste bombažabombažna majica

Regular cotton ali Heavy cotton (komercialna naziva za tkanino) se izdeluje iz mehkih rastlinskih vlaken, ki se zvijejo v prejo in nato vtkejo v  tkanino, ki se uporabi za izdelavo majic. To je osnovni postopek, pri katerem je material malce debelejši in tudi grob.
 

Malenkost drugačen je postopek izdelave Ring-spun cotton ali Premium cotton (komercialna naziva za tkanino), kjer se preja še dodatno zvija, prameni pa se redečijo v zelo fino nit bombažnih vlaken, ki je občutno močnejša in na občutek mehkejša.
V praksi to pomeni, da majica, ki je na otip debelejša, ni nujno tudi kvalitetnejša. Dodatne obdelave bombažne preje, zagotavljajo boljšo vzdržljivost materiala in veliko večjo mehkobo. In če želite naše mnenje, majice iz Ring-spun cotton ali Premium cotton se veliko bolje nosijo, tiskajo in tudi dlje zdržijo. Res pa je, da so tudi za malenkost dražje, vendar dodaten strošek odtehta kakovost izdelka.

Napredna "pre-shrink" tehnologijo preprečuje krčenje majic

Krčenje bombažnih vlaken je normalen pojav, posledično pa seveda krčenje majic. Nekoč je veljalo, da moraš kupiti majico velikost večjo, kot bi dejansko potreboval, kajti po pranju se bo skrčila na prave dimenzije. No, ti časi so mimo, kajti obstaja tehnologija “pre-shrink”, s katero se tkanino termično obdela in s tem zmanjša krčenje majice na minimum.
Poudariti pa je potrebno, da bo ob prvem pranju rahlo krčenje še prisotno, vendar je le to skoraj neopazno. Seveda pa je zelo pomembno, da se pri pranju upoštevajo znaki za vzdrževanje, kajti v nasprotnem primeru bo majica zagotovo dobila nove dimenzije.

Tudi umetni materiali postajajo vse bolj udobni in kakovostni

Na začetku besedila smo poudarili, da je večina dobrih majic iz bombaža. Priznati pa je potrebno, da so tudi umetni materiali postali zelo udobni in kakovostni.
Predvsem za šport se uporabljajo tkanine iz hitro sušečih poliestrov, katerim se dodajajo poliamidi in elastani, kar zagotavlja izredno trpežnost in dolg življenjski rok takšnih majic. Tudi cena takšnih majic je bolj dostopna.
Dodatna prednost  je tudi možnost sublimacijskega tiska, s katerim po veliko nižji ceni lahko izvedemo kakovostne večbarvne dotiske.

Majice iz ekološkega organskega bombaža

t majica roly basset

Odgovoren odnos do narave se kaže tudi v proizvodnji promocijskih majic. Zato ima velika večina proizvajalcev v svojem prodajnem programu tudi majice, ki so izdelane iz ekološkega organskega bombaža.

V bistvo se kakovost materiala v veliki meri ne razlikuje od klasičnega, je pa zelo pomembna pridelava in izdelava. Organski ekološki bombaž se goji po metodah in z materiali, ki imajo zelo majhen vpliv na okolje. 

Proces organske pridelave bombaža obnavlja in vzdržuje rodovitnost tal, zmanjšuje uporabo strupenih in obstojnih pesticidov ter sintetičnih gnojil in s tem vzdržuje biološko raznoliko kmetijstvo. Zelo pomembno dejstvo je tudi prepoved uporabe gensko spremenjenega semena za ekološko pridelavo bombaža.

Neodvisne certifikacijske organizacije potrjujejo, da ekološki proizvajalci uporabljajo samo metode in materiale, dovoljene v ekološki pridelavi. 

Ena takšnih certificiranih majic je T-MAJICA ROLY BASSET, ki jo ponujamo v moški in ženski izvedbi.

Na koncu še najbolj pomembno: Pred nakupom promocijskih majic pri vašem prodajalcu preverite, če so izdelane v skladu s OEKO-TEX® Standard 100. Ta certifikat zagotavlja, da material iz katerih je izdelana majica ne vsebuje zdravju škodljivih snovi.

Kako je izdelana dobra promocijska majica

Bomo rekli kar na kratko. Dobra promocijska majica naj bi imela:

  • štiri slojen ovratnik iz rib 1x1 materiala,
  • pokrite šive na ramenih in ovratniku, ki je še dodatno ojačan s trakom,
  • kompaktne zaključke na rokavih
  • stranski šivi. 

Ja, tako je v teoriji! V praksi pa običajno kakovost določa proračun reklamne akcije in njemu podrejeni kompromisi.

Iz izkušen vam lahko zatrdimo, da večina promocijskih majic, ki so v obtoku, nima štiri slojnega ovratnika, temveč dvoslojnega. Tudi šivi niso vedno pokriti, pa tudi stranski šiv zamenja cevasti material. Tudi takšne majice imajo minimalno kakovost in služijo svojemu namenu. Budžet je pač omejen in potrebno je najti rešitev, ki se bo lahko pokrila s sredstvi namenjenimi za reklamno akcijo.

Ob odločanju o modelu reklamnih majic je zelo pomembno sodelovanje naročnika in prodajalca. V našem podjetju težimo k temu, da skupaj s stranko najdemo najbolj optimalen kompromis in da kupec dobi največ za svoj denar.

Majice z snemljivo etiketo

V zadnjem času je zelo priljubljeno zamenjati všito etiketo v ovratniku majice z odtisom, ki ga posebej oblikujemo za vsako stranko posebej, glede na njene želje (logo podjetja, blagovna znamko …) Takšen odtis vsebuje tudi vse potrebne podatke o majici in znake za vzdrževanje. To daje majici še dodatno izvirnost in jo naredi še bolj brandirano. V ta namen obstajajo majice, kjer lahko ovratno etiketo z rahlim potegom snamemo in nadomestimo z odtisom. Običajno je ta možnost označena kot »snemljiva etiketa«. Cena izdelave takšne majice ni bistveno višja, zato je racionalno izkoristiti takšno možnost.

majica s tiskom je uporabno promocijsko darilo 

Na kaj moramo paziti pri velikosti promocijskih majic?

V tem segmentu vlada največja zmeda. Že v Evropi je kar nekaj različnih tabel velikosti in dimenzija na jugu ni enaka dimenzijam na severu Evrope. Seveda ima Anglija svojo tabelo, pa ZDA ...

Pri majicah se največkrat uporabljajo velikosti S, M, L, XL, in XXL, kar pa spet ne pomeni, da med enakimi oznakami, različnih proizvajalcev, ni razlik. Naš nasvet je, da pred naročilom zahtevate vzorce majic, preko katerih boste lahko preverili kakovost in obenem tudi velikosti. Na splošno pa velja, da so imajo proizvajalci iz ZDA malce večje velikosti, kakor proizvajalci iz Evrope.

Naši predlogi kakovostnih promocijskih majic

t majica roly braco

Naše 30-letne izkušnje v prodaji in tiskanju ter vezenju promocijskih majic, nam zagotovo dajejo podlago, da predlagamo ozek izbor majic, katere bodo z gotovostjo naletele na pozitiven odziv vaših kupcev in poslovnih partnerje. Med moškimi majicami je to zagotovo T-Majica Braco, med ženskimi majicami T-Majica Bali in med športnimi majicami Majica Montecarlo.

Za konec je potrebno povedati še tole. Na tržišču je veliko kakovostnih majic in če imate vsaj nekaj osnovnega znanja in informacij, boste zlahka naročili dobre majice, v katerih se bodo vaši kupci ali poslovni partnerji počutili udobno in ta pozitiven občutek prenesli tudi na vaš poslovni odnos.

Kompleten izbor kvalitetnih majic po blagoni znamki najdete na spodnjih povezavah:

Zanimiva dejstva o rabi in prednostih promocijskih majic smo opisali v blogu Majica kot promocijsko darilo.

In če slučajno še vedno niste prepričani, da je majica zelo uporabno promocijsko darilo, preberite naš blog na to temo.

top promocijske majice