Ko je Božič za vse, tudi v podjetju Habeco!

V okviru naše tradicionalne dobrodelne akcije, Ko je božič naj bo božič za vse, sem imela letos priložnost delati tudi v podjetju H.B.C. oz. Habeco, pod tem imenom ga poznam bolje. Gre za družbeno odgovorno podjetje, ki se je letos z veseljem pridružilo naši dobrodelni akciji, ter s tem pomagalo eni izmed družin, ki bo tako dočakala lepši božič. Ker so mi zelo blizu podjetja, ki gojijo družinsko tradicijo, kjer člani družine čutijo pripadnost in spoštovanje do tega kar ustvarjajo, sem se dela pri njih še posebej veselila. In občutek me ni varal, kar sem ugotovila že po nekaj minutah obiska pri njih. Končno podjetje, kjer je čutiti pripadnost in dobro vzdušje. Majhen kolektiv, prijateljski odnos, nobene hektike, kljub temu, da je december zanje čas največjih naročil.

In takrat sem se vprašala, kaj je pravzaprav potrebno, da v podjetju ustvariš klimo, ki je prijetna za delavca, ki se seveda posledično dobro počuti, je bolj produktiven in na koncu je zadovoljstvo tudi na strani delodajalca. Zakaj pri vragu, na ta način ne delujejo vsi 'šefi', saj je recept povsem preprost. Branko, direktor podjetja pravi, da na ta način lahko deluješ, šele ko dobiček ni več na prvem mestu. Seveda je pomembno, da podjetje prinaša zaslužek, a kot pravi, ne z preobremenjevanjem ali varčevanjem na rovaš delavcev. Prišel je do spoznanja, da preutrujen delavec ne zmore več kvalitetno opraviti svojega dela, pojavljajo se napake, tudi poškodbe. Raje kakšna stranka manj, kot neskončno število nadur zaposlenih, ki dolgoročno nikomur ne prinašajo koristi. Branko mi je potrdil, da se skrb in dober odnos do delavca vedno obrestuje. Zato vselej odložijo delo, ko ima kdo v hiši rojstni dan in se znajo poveseliti ob zaključku uspelega projekta ali pred prazniki. In ko se zaposleni nanj obrne s svojimi osebnimi težavami, takrat ve, da mu je uspelo, da je na pravi poti, ker vedo, da mu lahko zaupajo. Zaupanje pa se ustvari samo z dobrim odnosom, poštenim plačilom, motivacijo ali nagrado v obliki 13. plače.

In kako prijetno se je sprehoditi skozi podjetje, kjer skupaj z zaposlenimi dela tudi vsa družina, celo njihova psička je del kolektiva, kjer ni čutiti napetosti, nezadovoljstva.

Polna pozitivnih vtisov sem ta dan zapustila podjetje Habeco, v katerega, po učne ure, pošiljam vse delodajalce, ki delavca še vedno jemljete, kot samega po sebi umevnega.

In to je razlog, zakaj se, ko se odločamo med podjetji, ki ponujajo približno enake storitve in izdelke, kot stranka raje odločimo za takšnega, kjer so odnosi in vrednote postavljene pred zaslužek. To je tisto nekaj, kar jih loči od ostalih, jih dela drugačne in srčne.