Tisk ali vezenje na promocijski tekstil?

Standardno vprašanje skoraj vsakega kupca, ki nakupuje promocijski tekstil. In verjemite, ni enoznačnega odgovora.

Prednosti ene ali druge tehnike so od primera do primera različne in le eno je gotovo. Tako tisk, kot vezenje sta obstojna, če sta pravilno in kvalitetno izdelana. In dvom v obstojnost, predvsem v tisk na tekstil, je prisoten pri marsikaterem kupcu in to predvsem zaradi slabih izkušenj v preteklosti. Ampak verjemite, da je povsem neupravičen. Na nekaj primerih bom poskušal primerjati ti dve tehniki brandiranja in izpostaviti prednosti in slabosti.

Zagotovo najpogostejši artikel, po katerem povprašujejo naši kupci je T majica. Zimzeleno promocijsko darilo, z bogato uporabno vrednostjo in veliko površino za vaše reklamno sporočilo. Ena od kakovostnih delitev materiala iz katerega so majice, je tudi gramatura (teža materiala na m2). In ravno ta podatek bistveno vpliva na odločitev ali bomo majice vezli ali tiskali. Majice iz tanjšega materiala (nižja gramatura na m2) običajno raje tiskamo, kajti vezenje je samo po sebi grob poseg v strukturo materiala in obstaja možnost, da ob robovih vezenja, pri pranju in nošenju, osnovni material začne popuščati, kar rezultira v cefranju. Debelejši kot je material, manjša je ta možnost. Nekakšna neformalna meja je pri 180 gsm, kar pa ni pribito, kajti sama kvaliteta materiala ni odvisna samo od gramature, temveč na to vpliva še veliko drugih faktorjev. Več na tome smo napisali v blogu Kakšna je dobra promocijska majica?

Podoben primer so polo majice, kjer pa redko srečamo model, ki je izdelan iz materiala manjše teže kakor 180 gsm. V primerjavi s T majico, so običajno na polo majici logotipi tudi manjši, zato je pogostost vezenja veliko večja kakor tiska. Ni zanemarljiv tudi izgled, kjer na polo majici vezenje izgleda bolj bogato in skladno z osnovnim artiklom. Si pa ne znam predstavljati T majice, ki bi imela čez celo sprednjo stran izdelan vez, ki bi kar visel na tistem, ki bi ga nosil.

Promocijski tekstil - Polo majice

Zagotovo je velik faktor odločitve tudi cena. Obstaja nekaj pravil, ki jih je dobro vedeti, pred odločitvijo. Manjši kot je logotip, bolj je konkurenčno vezenje in seveda obratno. Manj, kot je barv, bolj ugoden je tisk. Obračunavanje vezenja namreč temelji na številu vbodov igle, dočim je cena tiska odvisna od števila barv in v naslednjem koraku tudi od dimenzije odtisa.

Večkrat se srečujemo s primeri, ko stranka želi imeti izvezeno na majhni površini ogromno podatkov, mi radi rečemo, da še številko čevljev. Zavedati se moramo, da je že sama igla za vezenje debela skoraj 1 mm in to dejstvo nas omejuje v izdelavi detajlov pri vezenju. Pri tisku so te zmožnosti večje in z dodajanjem lepil k barvam, dosežemo dobro obstojnost razmeroma zelo majhnih pik ali črk.

Pri izbiri med tiskom ali vezenjem, je velikokrat odločilnega pomena tudi struktura materiala promocijskega tekstila. Obstajajo materiali, katerih struktura ne dovoljuje tiska. Flis jopice ali puloverji so takšen primer. Prav tako lahko tiskamo le brisače z borduro, dočim na vezenje na "kosmatem" delu ne predstavlja težave. 

Promocijski tekstil - Flis jopice

In nenazadnje je potrebno omeniti pripravo. Pri vezenju je potrebno izdelati program, ki ga lahko uporabljamo v nedogled in ob novih naročilih predstavlja strošek le vezenje. Pri tisku, pa je potrebno ob vsakem naročilu izdelati nova sita (kajti stara po uporabi operemo), kar predstavlja ob vsakem naročilu vedno znova strošek. Delno lahko to zagato rešimo z izdelavo preslikačev, ki pa tudi imajo svoj rok trajanja.

In če zaključim z besedami iz uvoda; verjemite, ni enoznačnega odgovora. Bomo pa z vami zelo radi pred naročilom po debatirali o vašem primeru in vam na podlagi naših dolgoletnih izkušenj z promocijskimi materiali, svetovali optimalno rešitev. Šteje namreč zgolj zadovoljna stranka!Zimske jakne in bunde

Sorodni blogi, ki obravnavajo podobne teme so:

Sedaj je čas za brezrokavnike, SoftShell jakne in puloverje

Sedaj je pravi čas za kratke majice in poletne kape

Promocijske majice Roly Braco odlične tudi na modni pisti

Majica s tiskom je uporabno promocijsko darilo!

1278 | 7140