Naših prvih 25 let!

Bliža se zaključek leta 2016 in to je ravno pravšnji čas za inventuro. Običajno se le te letne, jaz pa imam redko čast in dolžnost napraviti 25-letno. Ja, res je! Minilo je že četrt stoletja odkar smo se podali na podjetniško pot, kar dolgo obdobje, ki je vsaj mene osebno, zaznamovala za celo življenje.  

Po 25 letih ostanejo le lepi spomini

Naš začetek sega v čase optimizma ob osamosvojitvi Slovenije, ko smo verjeli, da je vse mogoče in nič nam bilo težko. Sanjali smo sanje o Švici, brez fige v žepu, kar se je kasneje pokazalo kot velika naivnost, ker so tisti, ki so nam te sanje risali, v mislih imeli kakšno bolj južno državo, nekje na črni celini. Mnogi med nami smo pustili dobre službe in se odpravili na trnovo pot podjetništva. To odločitev smo večkrat obžalovali, vendar po 25 letih ostanejo le lepi spomini. Pravijo da je čas nima slabega spomina. In prav je tako!

In začetki niso bili lahki. Zagonskega kapitala je bilo zelo malo, o kakšnih kreditih sploh ni bilo govora, trg je bil kaotičen, plačilna disciplina je bila na psu, skratka ko človek pogleda iz distance, je bila odločitev biti podjetnik takrat res smela in naivna. Spominja na čase osvajanja ameriškega divjega zahoda, ko se je množica zagnala preko cele celine, brez kakršnega koli imetja, vendar z vizijo in pogumom, narediti kaj. In obstali in preživeli so le najmočnejši, tam in tudi pri nas.

Ko danes pogledam nazaj in se vprašam, kaj je bilo tisto ključno, da nam je uspelo preživeti četrt stoletja in to v državi, kjer podjetnik in podjetništvo še vedno velja za nekaj slabega, je to predvsem trdo delo, pridobivanje vedno novih znanj ter nenehno iskanje novih idej in poti. Kar nekajkrat nam je uspelo biti prvi ali vsaj med prvimi. Ko dosežeš to, lahko upaš na uspeh. Sprejemati prave odločitve, v pravem času, je nekaj, kar je zelo težko, pa vendar ključnega pomena, da ti v poslu uspe. In res je, kar pravijo, da je priložnosti vedno veliko, le izkoristiti jih je potrebno. Je pa za to potrebno veliko vztrajnosti, znanja, intuicije, pa tudi sreča pride prav.

Na kaj smo ponosni?

In kaj je tisto, kar me najbolj navdaja s ponosom po 25-ih letih delovanja našega podjetja? Odgovor na to vprašanje je brez pomisleka, naši zadovoljni in zvesti kupci, ki jih ni malo. Njim je v našem podjetju bila in vedno tudi bo, posvečena posebna pozornost. Naše stranke so se v večini rade vračale in ni jih malo, ki so z nami že od samih začetkov in na to smo še posebej ponosni. Seveda se to ne zgodi samo od sebe, temveč kot rezultat načrtnega dela in vztrajanja pri maksimi, da je le najboljše, dovolj dobro. Vztrajanje pri kakovosti se vedno izplača, sploh če delaš in razmišljaš na dolgi rok, kar mi vedno smo in bomo.

Kako in kam naprej!

In kako naprej? V temeljih nam 25-letnica dokazuje, da smo na pravi poti in nameravamo se je držati še naprej. Seveda bomo še naprej dovzetni na svet okoli nas in se poskušali čim bolj prilagajati globalnim spremembam in kakor tudi trendom v panogi. In še naprej bomo posvečali  poseben poudarek našim kupcem in njihovim potrebam, saj brez njih (vas), tudi nas ne bi bilo. 

Hvala vsem, ki ste nam kakor koli pomagali na naši dosedanji poti!