Zaščitne maske in razkužila

Zaščitne maske za obraz, zakaj so priporočljive?

Študije gripe, gripi podobnin bolezni in koronavirusov dokazujejo, da je uporaba zaščitnih mask lahko prepreči širjenje nalezljivih kapljic iz okužene osebe na nekoga drugega in tudi morebitno kontaminacijo okolja s temi kapljicami. Pri bolezni COVID-19 je to sploh zelo pomembno, kajti okužen človek velikokrat tega niti ne ve ali pa ima asimptomatično vrsto te bolezni.

Razkužilo za roke. Kdaj in zakaj ga uporabljamo?

Če nimate pri roki vode in mila, uporabite za razkuževanje rok namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 odstotkov. Razkužilo za roke je namenjeno samo za razkuževanje kože. Sredstva za čiščenje oziroma razkuževanje površin niso namenjena čiščenju oziroma razkuževanju kože.

Kako pravilno upravljamo z zaščitnimi maskami za obraz

Za vsako vrsto maske je bistvenega pomena za njihovo učinkovitost in preprečevanje kakršnih koli prenosov, način uporabe in odstranjevanja
Praksa v zdravstvenih domovih in bolnicah o pravilni uporabi zaščitnih mask govori tako:

  • Previdno položite masko na obraz in tako zagotovite, da pokriva usta in nos ter jo tesno pritrdite, da zmanjšate morebitne vrzeli med obrazom in masko.
  • Med nošenjem se maske ne dotikajte.
  • Odstranite zaščitno masko z ustrezno tehniko: ne dotikajte se sprednje strani zaščitne maske, vedno jo snamite od zadaj.
  • Po odstranitvi uporabljene zaščitne maske roke razkužite z razkužilom na osnovi alkohola ali pa jih temljito operite z milom in vodo.
  • Zaščitno masko zamenjajte maske takoj, ko postane vlažna z novimo čisto suho zaščitno masko.
  • Ne uporabljajte večkrat zaščitnih mask za enkratno uporabo.
  • Po vsaki uporabi zaščitne maske za enkratno uporabo takoj zavrzite.

Več priporočil o uporabi in vrsti mask najdete na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije - WHO.

V izogib zavajanju javnosti in z namenom varovanja zdravja prebivalcev, je Tržni inšpektorat Republike Slovenije dne 25. 3. 2020 izdal nekaj pojasnil v zvezi Uporabe mask za zaščito v času pandemije. Pomemben dokument v zvezi z zaščito v času pandemije je izdala tudi Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke. Dokument se glasi Regulatorna obravnava zaščitnih mask v okviru grožnje COVID-19

Na tej povezavi pa so Standardi za zaščitno opremo, ki so objavljeni na spletnih straneh Vlade republike Slovenije.

Država sofinancira nakup zaščitnih sredstev v času epidemije COVID19. Ne zamudite javnega poziva Slovenskega podjetniškega sklada.